DOLAR

Alış:
Notice: Undefined variable: dolarAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 34

Satış:
Notice: Undefined variable: dolarSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 35

EURO

Alış:
Notice: Undefined variable: euroAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 39

Satış:
Notice: Undefined variable: euroSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 40

GBP

Alış:
Notice: Undefined variable: sterAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 44

Satış:
Notice: Undefined variable: sterSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 45

Ana Sayfa Manşet, Öne Çıkanlar, Sivas Haberler 5 Eylül 2013 2704 Görüntüleme

4 Eylül kongresinin 94. yıldönümü

94 yıl önce Vatanın ve Milletin kurtuluşunu sağlayan kararların alınıp Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Sivas’tan 94. Yıl sonra ne Türkiye nede Sivas için önemli bir karar çıkmadı.
Anayasa değişikliği, çözüm süreci, Suriye ve Mısır meselesi, Türkiye’nin kalkınması noktasında atılması gereken adımlar, Sivas’ta yaşanan göçün durdurulması, işsizliğin önlenmesi gibi bir çok önemli konunun 4 Eylül Sivas Kongresi’nin yıldönümünde Sivas’ta görüşülmesi ve bu konularda atılması gereken adımların kararının alınması beklenirken bu beklenti karşılıksız kaldı, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. Yılı da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Bakanlar Kurulunun Sivas’ta toplanması yerine 4 Eylül Sivas Kongresinin 94. Yıl dönümü nedeniyle Hükümeti temsilen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas’a gelerek etkinlikleri izledi.
Tören öncesi Garnizon Komutanlığı, Valilik ve Belediye’yi ziyaret eden Çiçek ve Yılmaz daha sonra tören alanına geçiş yaptılar.
4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. Yılı nedeniyle düzenlenen tören TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Vali Vekili Salih Ayhan, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bazı milletvekilleri ve protokol üyelerinin de katıldığı tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.
Atatürk Anıtındaki törenin ardından Çiçek, Yılmaz ve beraberindekiler, restorasyon çalışmaları dolayısıyla ziyarete kapalı olan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin önünde kurulan platformda Devlet Tiyatrosu oyuncularının temsili olarak canlandırdığı Sivas Kongresini izlediler.

TÜRKİYE ATEŞ ÇEMBERİNİN ORTASINDA
Törende konuşan Çiçek “Çiçek, Sivas Kongresi’nin 94. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok sorunlu bir bölgede ateş çemberinin ortasında olduğunu belirtti.
Türkiye’nin, bir türlü istikrarı sağlayamamış Ortadoğu, yeniden yapılanmanın sancılarını çeken Avrasya ve kendini bulmaya çalışan Asya ile ilişkilerinin olduğunu ifade eden Çiçek, bu ilişkilerin, tarihi, ekonomik ve kültürel nedenlerle sürdürülmeye çalışıldığını söyledi.
Çiçek, sorunlar yumağı Ortadoğu’da gelinen noktadan nasıl çıkılacağının derin bir soru işareti olduğuna dikkati çekerek, “Demokrasiye geçiş çok sancılı olmaktadır. ‘Arap Baharı’ çoktan ‘Arap Kara Kışı’na dönmüştür. Arap baasçılığı, tiranlık ve diktatörlük demokrasiye geçit vermemektedir. Her gün masum insanlar öldürülmekte, binlerce çocuk, kadın, genç kimsayal silahlarla katledilmektedir” diye konuştu.
Bu acıların dinmesinin, Ortadoğu ve bölgenin bir an önce istikrara kavuşmasının en temel arzuları olduğunu dile getiren Çiçek, “Şu an bölgemizde büyük bir belirsizlik var. Bu belirsizlik içinde bizim evimizin içini düzenlememiz gerekir. Demokrasimizde aksayan yanları düzeltmek ve ekonomimizi güçlendirmek zorundayız. Bu coğrafyada unutmalayım ki güçlü olanların ayakta kalabilme şansı vardır.”dedi.
Cemil Çiçek, Cumhuriyeti kuranların, o dönemin zor koşullarında böyle bir ülke bırakanların daima saygı ve şükranla anılması gerektiğini vurgulayarak, “Çok değerli Sivaslılar, yeri gelmişken hem size hem de sizlerin şahsında tüm milletimize bir şeyi ifade etmek istiyorum. Son yüzyılda milletimizin kazandığı en önemli üç husus var. Bunlardan bir tanesi bağımsızlığımızdır. Bunun kolay olmadığını biliyoruz. Başka ülkelerin topraklarını kazarsınız altından petrol çıkar, gaz çıkar, kömür çıkar, demir çıkar ama bu toprağı iki metre kazın altından şehit kemiği çıkar. Bunun farkında olalım. Burası sıradan bir coğrafya değil, burası sıradan bir vatan değil. Üstünde yaşıyoruz ama altındakilerin yeteri kadar farkında olamıyoruz. Onun için bilmeliyiz ki birinci kazanımımız bu ülkenin bağımsızlığıdır. Gözümüz kadar ona hassasiyet göstermeliyiz.”ifadelerini kullandı.
Bağımsızlıktan sonra Milletin İkinci kazanımının, Cumhuriyet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu vöurgulayan Çiçek “Her ne sebeple olursa olsun devleti yıkmaya, yıpratmaya, çökertmeye, ayrıştırmaya çalışan her türlü düşünce, fesat hareketin karşısında siyasi kanaatimiz, düşüncemiz, inancımız, mezhebimiz, meşrebimiz ne olursa olsun tek yumruk, tek yürek olmalıyız. Üçüncü kazanımımız demokrasidir. Demokrasinin öyle kolay kazanılmadığını bilmemiz lazım. Bu üç mirası baba mirası yer gibi tüketemeyiz. Üzerine yenilerini koymamız, yeni ilaveler getirmemiz lazım ve gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti ve çağdaş bir demokrasi taşımamız lazım. Bunun da yolu birliğimizden ve beraberliğimizden geçiyor. Maalesef bu konu sık sık vurguladığımız konudur, belli endişeleri taşıdığımız için.
4 Eylül günü birlik ve beraberlik konusunda tarihimizin üzerimize yüklediği sorumluluğu hatırlama günümüzdür. Bu vesileyle bu günleri bize yaşatan, bu kararları alan, bizi bağımsızlığa, demokrasiye, Cumhuriyete kavuşturan adımları bize armağan eden en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arakadaşları, milli mücadelemizin kahramanları, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.”dedi.

Çiçek ve Yılmaz resmi törenlerin ardından Halk Dansları topluluğunun gösterilerini izledikten sonra Kitap fuarını ve ilçeler sergisini gezerek Sivas’tan ayrıldılar.
4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. Yıldönümü havai fişek gösterileri ile sona erdi.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com
?>
iletisim@sivashaber.com