DOLAR

Alış:
Notice: Undefined variable: dolarAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 34

Satış:
Notice: Undefined variable: dolarSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 35

EURO

Alış:
Notice: Undefined variable: euroAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 39

Satış:
Notice: Undefined variable: euroSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 40

GBP

Alış:
Notice: Undefined variable: sterAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 44

Satış:
Notice: Undefined variable: sterSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 45

Ana Sayfa Manşet, Sivas, Siyaset 6 Haziran 2014 3525 Görüntüleme

KKTC Cumhurbaşkanı Sivas’ımıza hoş geldiniz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin, “Uzun yıllar mücadele ettikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti noktasına gelebildik. Biliyorsunuz, Rumlar bizi 11 sene vatansız yaşamaya mahkum etti, dünya da izledi. 1974 Barış Harekatıyla sınırlara sahip bir devletiz şu anda. Müzakereleri bir anlaşma olur düşüncesiyle sürdürüyoruz” dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Sivas’a gelen Eroğlu’nu, Nuri Demirağ Havalimanı’nda Vali Alim Barut, bazı yetkililer ve Kıbrıs gazileri karşıladı.

Sivas Valiliğini ziyaret eden Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Sivas’a ilk defa geldiğini söyledi. 4 Eylül Sivas Kongresi ile ilgili bilgileri kitaplardan okuduğunu belirten Eroğlu, “Biz de Kıbrıs’ta mücadeleyi sürdürürken tabii ki Atamız’ın mücadelesinden örnekler aldık ve Kıbrıs’ta Türk devleti kurma mutluluğuna eriştik” diye konuştu.

Kıbrıs’taki müzakere sürecine değinen Eroğlu, şunları kaydetti:

“Uzun yıllar mücadele ettikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti noktasına gelebildik. Biliyorsunuz, Rumlar bizi 11 sene vatansız yaşamaya mahkum etti, dünya da izledi. 1974 Barış Harekatıyla sınırlara sahip bir devletiz şu anda. Müzakereleri bir anlaşma olur düşüncesiyle sürdürüyoruz. Takdir edersiniz ki müzakereler çok uzadı. 1963’te Cumhuriyet’ten dışlandıktan sonra, 1968’de Rauf Denktaş-Klerides görüşmeleri başladı. Biraz uzun sürdü, sabrın sonu selametle noktalandığı için memnunuz. ‘İnşallah Kıbrıs’ta bir anlaşma yapabiliriz’ anlayışı içerisinde 1968’den bugüne kadar 46 yıl hep müzakerelerle geçti. Bizim gençliğimiz, ömrümüz hep olayların içerisinde geçti. Dünya, gerçekleri yavaş yavaş görür diye düşünüyoruz.”

Kıbrıs’ın uzlaşma istemeyen bir tarafla karşı karşıya olduğunu belirten Eroğlu, “Çözüm iradesi karşınızda yoksa bir anlaşmaya varmanız mümkün değil. Biz ve Türkiye, anlaşmadan yana olduğumuzu, geçmiş genel sekreterlerin ortaya çıkardığı anlaşma metinlerini kabul ederek dünyaya gösterdik. Rumlar hala ‘hayır’ ile müzakere masasında oturuyor” dedi.

Türkiye’nin güçlü olmasının Kıbrıs’ın da elini güçlendirdiğini dile getiren Eroğlu, “Türkiye ne kadar güçlüyse biz de müzakere masasında o kadar rahat oturuyoruz. Önerilerimizi o şekilde sunarız veya Rum önerilerini kendimize özel değerlendirme imkanımız vardır. İnşallah Sivas’a geliş ve gidişten sonra, önceki müzakerelerde bir yere varırız” diye konuştu.

“Düşündüğümüz gibi bir anlaşmaya inşallah varırız”

Sivas’ta kendisini karşılamaya gelen Kıbrıs gazileriyle havaalanında görüştüğünü ve eski günleri konuştuklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

“Türkiye ile kader birliğimiz var çünkü aynı coğrafyada, birbirimize yakın coğrafyada oturuyoruz ve milli bir davayı ana vatan Türkiye ile savunuyoruz. O bakımdan şanslıyız ama artık müzakerelere bir son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 1959-1960 Londra Anlaşmalarıyla bir anlaşmaya varıldı. İlk görüşme o zaman. 1960’dan, 1963’ten beri mücadele içindeyiz. Ömrümüz bu mücadeleyi izleyerek ve içinde yaşayarak geçti. Halkımın beklediği ve bildiği; Kıbrıs’ta huzur ve güven içerisinde yaşayacağı, Türkiye’nin garantisinin devam edeceği, iki ayrı bölgede iki halkın yan yana yaşayacağı bir anlaşma. Bütün uğraşımız bu yöndedir, inşallah buluruz diye düşünüyorum. Çok şükür güçlü bir Türkiye, ana vatanımız var yanı başımızda, bizim de güvencemiz bu. Rumların da istediği bu güvenceden mahrum olmamız. Bir Türk askerinin, Türkiye’den gelen tek bir kişinin Kıbrıs’ta kalmaması şeklinde önerileri var. Bunu söylemekten çekinmiyorlar zaten. Düşündüğümüz gibi bir anlaşmaya inşallah varırız.”

Eroğlu, daha sonra, Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır’ı ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’ı makamında ziyaret etti. Eroğlu’nun Garnizon Komutanlığına yaptığı ziyaret, basına kapalı gerçekleşti.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, CÜ’de düzenlenecek “Kıbrıs’ın Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı konferansa katılacak.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Sivasspor 4-1 İBB

Sivasspor 4-1 İBB

Tema Tasarım | Osgaka.com
?>
iletisim@sivashaber.com