DOLAR

Alış:
Notice: Undefined variable: dolarAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 34

Satış:
Notice: Undefined variable: dolarSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 35

EURO

Alış:
Notice: Undefined variable: euroAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 39

Satış:
Notice: Undefined variable: euroSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 40

GBP

Alış:
Notice: Undefined variable: sterAlis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 44

Satış:
Notice: Undefined variable: sterSatis in /home/agca5858/public_html/wp-content/themes/ohaber/parts/currency.php on line 45

Ana Sayfa Gezelim Görelim, Sivas, Sivas Haberler 9 Şubat 2019 8360 Görüntüleme

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi

Yıldız Dağı

Sivas’ın kuzeyinde bulunan Yıldız Dağı 2 bin 552 metre yükseklikte olup, gabro türü kayalardan oluşmuştur. Şehir merkezine 58 Km mesafede bulunan dağın üst kesimlerinde endemik bitkiler ile özellikle batı eteklerinde geniş orman varlığı göze çarpmaktadır. Kasım ortasından mart sonuna kadar karla kaplı olan, sağlam zemin yapısı ve kar kalitesi ile göze çarpan Yıldız Dağı, kış turizminin yanı sıra doğa ve jeoturizme de hizmet verebilecek özelliklere sahiptir. Yörede bulunan antik ve estetik görünümlü traverten oluşumlar, şelale ve dereler önemli tabiat varlıklarıdır.

Yıldız Dağı; batı yamacında yer alan arkeolojik eserleri, güneyindeki Yıldız Gölet’i, şelalesi ve mağaraları, eşsiz doğal güzellikleri ve barındırdığı endemik bitki türleri ile doğaseverlerin vazgeçilmez uğrak yerlerinden biri olmaya adaydır. Kayak merkezinin bulunduğu kuzey doğu kenarında 12-24 derece arasında eğim değişmektedir. Tüm bu değerler Yıldız Dağı’nın bir kayak merkezi olarak ne kadar ideal coğrafik ve topoğrafik özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Dağda yapılan gözlemler ve sondaj sonucunda elde edilen verilere göre çığ, heyelan, kaya düşmesi, taşkın, sel vb. herhangi bir doğal afet olayı riski bulunmamaktadır. Yıldız Dağ’ında doğal afet yüzünden yapılaşmaya herhangi bir engel yoktur. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi Alanı dağın kuzey doğu kısmında yer almaktadır. Kayak alanlarının yapılacağı bölgenin kuzey kenarından başlamak üzere tüm alanı içine alan geniş kavisli bir iç eğim bulunmaktadır. Bu eğim, gerek yağan karın zeminde kalması ve rüzgâr tarafından götürülmemesi ve gerekse bölgenin çok rüzgâr almaması açısından önemli bir avantajdır. Birçok kayak merkezinin korkulu rüyası olan sis olayı da kayak merkezi cephesinde pek yaşanmamaktadır. Yıldız Dağı, Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’nin geçiş koridoru üzerinde olup oldukça kar yağışı alan bir bölgedir.

Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi Sivas başta olmak üzere çevre illerle birlikte yaklaşık 4,5 milyon kişiye hitap edecek konumdadır.

Yıldız Dağı’nın çevre illere ve büyük şehirlere uzaklığı şu şekildedir:

Ankara

480 Amasya 192
İstanbul 933 Yozgat 305
Samsun 265 Erzincan 307
Tokat 78 Giresun 318
Çorum 259 Ordu 271

 

Yıldız Dağı Kayak Merkezi

 

Yıldız Dağı, ilk kez 2006 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından ülke gündemine taşınmış, Türkiye’de iki bölgede Bitlis ve Sivas’ta dünyanın en güzel ve kolay ulaşılabilir kış turizmi merkezi kurma hedefi ortaya konmuştur. Bu hedef doğrultusunda Yıldız Dağı’nın kayak potansiyeli ve bölgenin kış turizmi açısından değerlendirilmesi amacıyla ilk fizibilite çalışmaları başlatılarak projelendirilmesi noktasında gayret gösterilmiştir.

2010 yılında Yıldız Dağı’nda turizm merkezi alanının belirlenmesine yönelik çalışmalar hız kazanmış, Yıldız Dağı’nın kış sporları turizm merkezi ilan edilmesi yönünde Sivas Valiliği’nin teklifi, Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak 26.07.2010 tarih ve 27653 sayılı resmi gazetede Yıldız Dağı, “Kış Sporları Turizm Merkezi” olarak resmen ilan edilmiştir. 2010 yılından itibaren bölgenin planlaması ile ilgili çeşitli teknik çalışmalar başlatılmıştır. Yıldız Dağı’nın kış sporları açısından geliştirilmesi amacıyla yapılması gereken imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt, çığ etüdü, halihazır harita ve imar planı yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2011’de İl Özel İdaresi’ne ödenek aktarılmış ve ihalesi yapılmıştır.  Aynı yıl imar planlarına alt yapı teşkil ettiği için merkezin jeolojik etüt ihalesi de gerçekleştirilmiştir. 1/25.000-1/5000-1/1000’lik imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Kurulu kararı ile Bakanlık onayından çıkmıştır. Onaylanan imar planında 1 teleksi, 2 telesiyej oluşan 3 mekanik tesis, 100 yatak kapasiteli 1 adet turizm konaklama tesis alanı, 2 adet cafe restorant  alanı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Cumhuriyet Üniversitesine tahsisli alan, park, spor, sağlık, ticaret, kayak evi, yönetim merkezi, dini tesis, güvenlik, teknik alt yapı, helikopter ve oto park alanları bulunmaktadır. Ayrıca yaz aktiviteleri kapsamında futbol, basketbol, tenis oynanabilecek spor alanları bulunmaktadır. Rekreaktif faaliyetler içerisinde de trekking, dağ bisikleti, at binme, yamaç paraşütü, arkeolojik ve jeolojik gezi alanları, Yıldız Gölet’inde su sporları imkanı sunulmaktadır.

Uzun yıllar yapılan gözlemler, sondajlar ve yazışmalar sonrası evrak üzerinde nihayete eren Yıldız Dağı serüveni, 920 dönüm alan kamulaştırılarak “Sivas’ın Rüyası Gerçekleşiyor” sloganı ile inşaat aşamasına geçmiştir. 21 yıl önce başlayan Yıldız Dağı’nda kış sporları hayalinin en somut adımı 15 Eylül 2013 tarihinde Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Merhum Zübeyir Kemelek, Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, diğer il protokolü, Yakupoğlan ve bölge halkının katıldığı programla temel atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ödeneklerinin yanında Sivas İl Özel İdaresi kaynakları marifetiyle olgunlaştırılan proje de hummalı bir çalışma içerisine girilmiştir. Proje kapsamında teleski ve telesiyej çalışmaları ile bir geçici günübirlik tesis alanı tamamlanmıştır. Diğer yandan Yakupoğlan Beldesi’nden kayak tesisinin kurulduğu bölgeye kadar olan kısımda da İl Özel İdaresi ekipleri yol yapım çalışması gerçekleştirmiştir. Bölgede enerji nakil hatları, trafo merkezi, su ve kanal gibi alt yapı çalışmaları da bitmiştir. Günübirlik tesis ve konaklama tesisleri projesi de hazırlanarak yapım çalışmaları başlamış, tüm tesis tam kapazite ile hizmet vermeye başlamıştır.

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi kayak pistlerinin eğimi, yüksekliği, pistlerdeki kod farkı, pist çeşitliliği ve daha sonra açılabilecek pistleri, kar kalitesi ve karın kalış süresi ile ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden birisi olabilecek niteliktedir. Merkezin pist parametreleri Uluslararası Kayak Federasyonu’nun kayak pistleri parametrelerine uygunluk göstermektedir. Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi büyük organizasyonlarının yapılabileceği teknik özelliklere sahiptir.

Ayrıca merkezin gerektiği miktarda kar alamama ihtimaline karşı da kar püskürtme sistemleri de kurulacaktır.

Yıldız Dağı’ndan güneye doğru Yıldız Irmağı boyunca gidildiğinde değişik sıcaklıklarda jeotermal kaynaklar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Sıcak Çermik Kaplıcasıdır. Sivas, Dünyada kayak turizmi açısından en çok kabul gören termal tesis ile kayak keyfini bir arada yaşatan nadir yerlerden biridir. Dolayısıyla Yıldız Dağı-Sıcak Çermik bağlantısı ile hem kış turizmi hem de termal turizm gelişerek il ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır.

Son yıllarda yüksek rakımın sporcuların performansına etkisi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, sporcuların hazırlık süreçlerinde yapmış oldukları yükselti antrenmanının deniz seviyesindeki performansı ve dayanıklılığı artırıcı yönde etkisi kanıtlanmıştır. Buradan hareketle Yıldız Dağı Projesi içerisinde yer alacak olan Cumhuriyet Üniversitesi Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkez’inde yapılacak araştırmaların sonuçları ile sadece Sivas’ta değil, ülkemiz genelinde yükseklerde yaşayanların sağlık sorunlarına, yüksekte kamp yaparak performanslarını artırmak isteyen çeşitli spor takımı ve kafilelerin sağlık ve performanslarının bilimsel açıdan incelenmesine ve iyileştirilmesine büyük yararlar sağlayacak olan Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Araştırma Merkezi, Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Yıldız’da kurularak ülkemizin ikinci merkez olma statüsünü taşıyacaktır.

Sadece kış sporları ile değil yaz aktiviteleri ile de ön plana çıkması hedeflenen Yıldız Dağı eteğindeki Yıldız Gölü’nde dalış, botla gezinti, jet ski, olta balıkçılığı gibi su sporları gerçekleştirilmektedir. Yaz aktivitelerinin yaygınlaşması amacıyla da dağcılık, trekking, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, kampçılık, atla gezinti ve çocuklara yönelik uçurtma faaliyetleri yapılmaktadır. Kamp çadırlarını kuran spor kulüpleri Yıldız Dağı’na yürüyüş gerçekleştirerek bölgenin flora ve faunasını da foto safariler eşliğinde deklanşörlerine yansıtmaktadır. Ayrıca bölgede yaz aktiviteleri kapsamında seyir terasları, bungalov evler ve piknik alanları ile kamelyalar düşünülmektedir.

Otobüs Seferleri

Sivas Merkezden Hareket Yeri: Kent Meydanı Tarihi Jandarma Binası Önü

Servis Bilgi İçin: 0535 790 11 79 – 0534 594 91 84

Nasıl Gidilir

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com
?>
iletisim@sivashaber.com